Gemeenteraad mei 2019

04 Juni 2019

Gemeenteraad mei 2019

Bart Deserranno is onze verslaggever in de Maldegemse Gemeenteraad.   GEMEENTERAAD 29/05   VIJFTIEN AGENDAPUNTEN OP DE VERGADERING SLECHTS. HET LEEK EEN ROUTINEUZE VERGADERING. DAAR STAK AGENDAPUNT 10 ROND HET MALDEGEMSE MOBILITEITSPLAN EEN STOKJE VOOR. RAADSVOORZITTER PETER VAN HECKE DEED ER NOG EEN AUTORITAIR SCHEPJE BOVENOP.

 

Stefaan en Dino aanwezig op de barricades.

De eerste agendapunten rond bevestiging straatnamen of noodzakelijke verwervingen van nodige onooglijk kleine percelen grond voor werken of nutsleidingen verliepen vlot.

De voorlopige goedkeuring van het verplichte mobiliteitsplan ( door Vlaanderen en de provincie ) aan Maldegem opgelegd was andere koek.

De voorbije tien jaar is daar binnen de gemeente hard aan gewerkt. Bijkomende en veiliger fietspaden, woon- en schoolomgeving veiliger, veel aandacht voor STOP principe aanmoedigen ( eerst Stappers dan Trappers dan Openbaar vervoer en dan pas Privé vervoer(auto) ), onmogelijk maken doorgaand verkeer in woonwijken,… Groen werkte en ijverde de vorige legislatuur mee en kon zich verzoenen met het eindresultaat.

De nieuwe meerderheid vond het nodig om in februari dit jaar toch nog  heel wat essentiële wijzigingen aan te brengen.

Raadslid Stefaan trok van leer tegen de  talrijke afzwakkingen en het verdwijnen van veilige en klimaatvriendelijke maatregelen die een leefbaarder en aangenamer wonen in Maldegem konden bewerkstelligen. Voor het mobiliteitsplan versie vorige legislatuur was de Maldegemse bevolking gehoord via adviesraden. Voor de nieuwe meerderheid hoeft dat niet. Bijvoorbeeld werd er plotseling gegoocheld met een Vlaamse studie rond een treinverbinding MaldegemEekloGent die dan zorgt voor uitstel van een breed en veilig fietspad langs deze vroegere spoorlijn tussen Donk en Eeklo... Belangrijk nieuws voor iedereen in Maldegem toch ? Groen zet in op betere busverbindingen. Moeilijke discussie rond mobiliteitsplan. Groen stemde tegen.

 

Adviesraden. Het huidige bestuur wil de gemeentelijke adviesraden sinds jaar en dag vooral bevolkt door ervaren vrijwilligers rond mobiliteit, bosbeheer, sport, cultuur,..afbouwen en/of samenvoegen. Raadslid Dino merkte fijntjes op dat samenvoegen van bijvoorbeeld sport- en cultuurraad hem toch een beetje vergezocht leek.

 

Toen oppositielid Valerie van CD&V als eerste nog enkele vragen rond het Kleitse asbest wilde voorleggen , zorgde gemeenteraadsvoorzitter Peter Van Hecke van NV-A voor de kers op de taart. Hij gromde dat die  nochtans schriftelijk  voorbereide vragen van de gemeenteraadsleden, meestal vanuit oppositie oranje of groen, voortaan wel door hemzelve en alleen hem kort samengevat aan de bevoegde schepen zouden voorgelegd in de gemeenteraad. Monddode oppositie lijkt het hogere doel. Fel protest uit alle oppositiestoelen. Ook Groen.

 

De rest van de zitting verliep snel en in een gespannen sfeer.

 

In juni meer van dit moois.