Dag kiezer. Groen maakt het verschil in Maldegem. Daarvan willen wij jou overtuigen, want jouw stem is daarbij nodig. We beleven vandaag moeilijke en grote uitdagingen. We bevinden ons in een overgang van onze samenleving. Denk maar aan de crisis van ons klimaat en ons leefmilieu. Velen hebben het moeilijk, beleven armoede of energie-armoede en kunnen de verandering niet aan. Enkel met Groen zal die verandering ook eerlijk zijn en nemen we iedereen mee. Enkel met Groen pakken we de grote uitdagingen écht aan. Groen Maldegem maakt het verschil. Enkel met jou, met jouw stem en steun, maken we dat ook waar. Jouw stem is nodig op 13 oktober. Laat je stem niet liggen.
Wat Reesinghe ons leert, is dat Groen in Maldegem het verschil maakt.
De gewestplannen van vorige eeuw kleurden grote delen van het Reesinghebos in als woonuitbreidingsgebied. Hoeft het uitgelegd dat speculanten en kapitaalkrachtigen daar graag hun zakken hadden gevuld? De meeste Maldegemse partijen zoals N-VA, Open-VLD, de oprichters van Ons Dorp, Merlaen en 20 jaar lang ook CD&V wilden laten bouwen in deze groene oase. Niet Groen! Groen Maldegem vecht sinds haar ontstaan, al 25 jaar lang, voor het behoud van Reesinghe.
Toen het vorige bestuur (2019) in Reesinghe concrete bouwplannen opmaakte, bond Groen Maldegem opnieuw de kat de bel aan. We startten een online petitie en een campagne tegen die plannen. Groen Maldegem bracht een burgercomité bij mekaar dat intussen genoegzaam bekend is als Red Reesinghe. Het burgercomité was zeer daadkrachtig en actief en zorgde ervoor dat de bevolking zich als één man achter Red Reesinghe zette. In december 2021 bracht Red Reesinghe een burgervoorstel op de gemeenteraad om Reesinghe definitief als landbouw- en natuur te bestemmen. We wonnen, tegen de zittende meerderheid in! Red Reesinghe deed de meerderheid wankelen. Enkele maanden later trad een nieuw bestuur aan, met Groen erbij. Onze schepen zorgde er voor, samen met het nieuwe college, dat Reesinghe herbestemd werd. In mei 2024 werd Reesinghe definitief landbouw en natuur. Voor altijd bouwvrij.
Wat Reesinghe ons leert, is dat Groen in Maldegem het verschil maakt. Waar anderen met de voeten slepen, nemen wij actief initiatief voor behoud van bos en open ruimte, voor wandelruimte en stiltegebied, voor gezonde lucht en groene zones dichtbij huis, voor fysische beweging en mentaal welzijn.
Hier vind je een infografiek over onze 25 jaar strijd voor het behoud van Reesinghe!
Hier vind je onze berichten van de laatste woelige jaren om Reesinghe te redden.
Kleurvast en betrouwbaar Groen neemt je mee door uitdagende veranderingen.
Groen in Maldegem blijft kleurvast, betrouwbaar. Wij veranderen niet van kleur. Wij blijven consequent gaan voor onze groene visie en standpunten. Wij kiezen voor oplossingen voor de uitdagingen van onze gemeente en onze samenleving. We staan voor standvastig beleid in het belang van Maldegem en de Maldegemnaars. Groen Maldegem werkt zo mee aan een stabiel en robuust beleid in Maldegem. En tegelijk maken we lokaal het verschil inzake klimaat-, armoede- en zorgbeleid voor de kwetsbaarsten.
Meewerken aan een goed beleid betekent ook samenwerken, samen met andere partijen compromissen zoeken waar we als ploeg kunnen achter staan. Geen enkele partij kan volledig haar programma uitvoeren, we zullen altijd verbintenissen aangaan met anderen. Dit doet Groen in Maldegem op een opbouwende en verbindende manier, zonder daarom onze visie geweld aan te doen. En dat zullen we zo blijven doen. Samen werken aan een beter Maldegem.
Groen Maldegem kiest consequent voor een beleid op maat van onze gemeente en op mensenmaat. Voor degelijk sociaal beleid dat werk maakt van de strijd tegen armoede. Voor een verhoogd zorgaanbod voor kwetsbare inwoners (senioren, personen met een beperking, ….). Voor zorgzame buurten in al onze woonkernen. Voor mobiliteit die uitnodigt tot ontmoeten in plaats van ontwijken, met voorrang voor voetgangers en fietsers. Voor echt klimaatbeleid dat onze gemeente robuust maakt en voorbereidt op de toekomst, zodat de kwaliteit van wonen en leven in Maldegem merkbaar verhoogt. Voor meer participatie van bewoners en verenigingen. Voor waardering van onze vele vrijwilligers. Voor waardering voor elke dorpskern.
Wij doen een oproep om op 13 oktober naar het stemhokje te gaan en te stemmen. De stemming voor de lokale verkiezingen is niet meer verplicht. Toch blijft het belangrijk dat jij gaat stemmen, zodat ook jij vertegenwoordigd bent in Maldegem. Een lokaal bestuur staat immers het dichtst bij de burgers. Lokaal beleid heeft vaak directe impact op jouw leven en jouw omgeving. Vind je je terug in onze standpunten, kies dan voor Groen in Maldegem.
Hoe meer Maldegemnaars voor Groen Maldegem kiezen in het stemhokje, hoe meer gewicht wij in de schaal kunnen leggen voor een groener, duurzamer en zorgzamer Maldegem.
Groen Maldegem wil een sterker sociaal en armoedebeleid.
Sinds 2019 zijn er in Maldegem 640 woongelegenheden bijgekomen. In diezelfde periode zijn er echter slechts 21 sociale huurwoningen bijgekomen. Tegelijk stijgt jaar na jaar het aantal gezinnen op de wachtlijst op sociale woonst. Sociale woongelegenheden bijkomend creëren is voor Groen Maldegem absolute prioriteit.
In het najaar van 2024 worden de 21 woningen aan de St-Elisabethstraat in Adegem bewoond. Dit project werd eerder op poten gezet door toenmalig Groen-OCMW-voorzitter Stefaan Standaert. Dank zij Groen kan vzw De Vierklaver (en vzw Fiola) 8 woningen hiervan gebruiken voor hun begeleiding van kwetsbare mensen.
We zetten in op sociale woningbouw en willen verhinderen dat sociale woningen leeg komen te staan. We zetten een actieplan 2025–2030 op om 5% sociale woningen te voorzien in Maldegem. Nu is er nog geen 3 % beschikbaar! We kopen actief gronden aan hiervoor. We gaan in gesprek met ontwikkelaars om bij nieuwbouw een voldoende percentage sociale woningen te voorzien. We maken afspraken met privé-verhuurders om voor sociale verhuur te verhuren aan lagere prijs. Nieuwe sociale woningen zijn centraal gelegen en evenwichtig gespreid over de verschillende deelgemeenten. Daarbij kiezen we voor kleinschalige projecten in bestaande buurten.
We voorzien vier doorgangswoningen. Dat zijn woningen die gedurende een korte periode van maximum twee jaar aan mensen in een noodsituatie worden verhuurd - bijvoorbeeld aan OCMW-cliënten, daklozen, erkende vluchtelingen. Op die manier krijgen mensen in nood een tijdelijke stabiele woonsituatie terwijl ze intensief begeleid worden om hun weg uit die noodsituatie te maken.
De Vlaamse subsidies voor het project Miriam worden stopgezet. Groen Maldegem wil dit project met eigen middelen verderzetten. In dit project worden kwetsbare alleenstaande moeders (groeps-)begeleid om sterker in het leven te kunnen staan.
We behouden het aantal lokale opvang initiatieven voor vluchtelingen en voorzien meer plaatsen indien nodig.
Groen wil mensen in armoede wanneer het kan aan een inkomen uit werk helpen. Werk hebben en over een behoorlijk inkomen beschikken is een eerste stap naar een menswaardig leven. Het OCMW heeft de expertise om lokale werkgevers de nodige ondersteuning te bieden en die willen we actief aanboren. Daarnaast wil Groen dat de gemeente en het OCMW maximaal inzetten op sociale tewerkstelling in samenwerking met M-accent, Oranje, Kringloopwinkel.
Armoede is een onrecht. Groen vindt dan ook dat de gemeente er alles moet aan doen om armoede ongedaan te maken.
We breiden de aanvullende steun verder uit bovenop leefloon naargelang de behoeften van het gezin. Daardoor wordt aan mensen via objectieve criteria extra financiële steun toegekend voor noodzakelijke uitgaven zoals kledij, verwarming en gezond eten. Dat is geen luxe. We zorgen er voor dat de middelen voor aanvullende steun maximaal mogelijk naar de mensen in armoede zelf kunnen gaan.
We bieden mensen in armoede de mogelijkheid om energie te besparen door oude toestellen te vervangen door nieuwe aan zeer lage huurprijzen (Papillonmodel).
We laten mensen in armoede aan het woord via de Welzijnsschakel als haar spreekbuis. We richten de Sociale raad opnieuw op in Maldegem.
Groen Maldegem wil zorg centraal stellen in onze woonkernen.
We maken de zorg nog meer toegankelijk en we brengen de sociale dienstverlening naar de buurten. Groen Maldegem wil deze buurtgerichte zorg uitbouwen met woonzorgzones en zorgzame buurten in elke woonkern - Kleit, Adegem, Donk, Middelburg, Vossenhol en Kruipuit - in een aangepaste vorm en gesteund door wijkambassadeurs. Cruciale elementen bij een woonzorgzone zijn: een heel divers aanbod van zorg en dienstverlening, zodat er aan iedereen aangepast zorg kan geboden worden; één of meerdere zorgknooppunten, waar de mensen terecht kunnen met hun zorgvragen; een toegankelijk openbaar domein in de dorpskernen; voldoende woningen die aangepast zijn aan senioren en aan mensen met een beperking, zodat ze er kunnen blijven wonen; noodoproepsystemen die 24u op 24u en 7dagen op 7 werken; samenwerking met alle lokale dienst- en zorgverleners, mantelzorgers en vrijwilligers.
Wij willen een zorgloket of zorgmeldpunt opstarten in Lokaal Dienstencentrum Oud-St-Jozef. We willen opnieuw een inclusie-ambtenaar die werk maakt van toegankelijkheid voor iedereen.
Ook in Maldegem is terecht meer aandacht gekomen voor psychologische ondersteuning voor iedereen die het nodig heeft en zeker ook voor jongeren. Groen Maldegem wil het bestaande aanbod - samenwerking met zorgorganisaties, consultaties aan laag tarief, samenwerking met een professionele jongerenpsycholoog - behouden en uitbreiden in een Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg in Maldegem in de schoot van het Sociaal Huis.
Wij willen dat Maldegem zich ontwikkelt tot dementievriendelijke gemeente zodat senioren met dementie zo lang mogelijk onafhankelijk kunnen blijven wonen. Groen wil ofwel een zorghotel bouwen ofwel een nieuw, open en kleinschalig opvanghuis voor demente senioren ontwikkelen op de gronden van het OCMW aan de Gentsesteenweg.
We willen zoeken naar opvangvormen in het Warmhof die minder gebaseerd zijn op een gesloten afdelingswerking en die de demente senior meer vrijheid en een opener leefomgeving aanbiedt. Zo kan de afdeling voor demente senioren misschien op het gelijkvloers, met de mogelijkheid om beveiligde buitenruimte open te stellen.
Naar voorbeeld van de Pastoriewoningen in Adegem en Kleit die een voorbeeld zijn in heel Vlaanderen, wil Groen een Pastoriewoning in centrum Maldegem voorzien, eveneens met zorgverlening die openbaar gehouden wordt.
In de schoot van het Sociaal Huis is een Drugpunt opgericht waar je terecht kunt voor een open gesprek over drugs- en alcoholgebruik en andere verslavingen waarmee je zelf worstelt of personen in je directe omgeving. Groen benadert verslaving in de eerste plaats vanuit welzijn en preventie. We ondersteunen en concretiseren het preventiebeleid zoals uitgezet in het Charter Preventie. Denk aan het rookvrij maken van publieke ruimtes zoals scholen, sportvelden en speelterreinen. We zorgen ervoor dat de weg naar het Drugpunt binnen het Sociaal Huis een gekende dienstverlening wordt in Maldegem en dat deze dienst opengetrokken wordt naar andere verslavingen.
Lokaal integratiebeleid maak je samen met je inwoners. Zorgen voor een nieuwe buur of je inzetten als vrijwilliger voor niet-begeleide minderjarige vluchtelingen, het zijn manieren om bij te dragen aan het lokaal samenleven. Vrijwilligers engageren zich in Maldegem al actief in buddy-projecten waarbij ze erkende vluchtelingen wegwijs maken in onze gemeente, ze helpen bij het vinden van een woonst of job of toegang verschaffen tot het lokale vrijetijdsaanbod. Wij willen inclusie-trajecten, buddy-trajecten en gastvrije initiatieven sterk ondersteunen in onze gemeente. We willen ook nieuwkomers nog sterker betrekken bij onze gemeenschap en stimuleren om zich te engageren voor onze gemeente in een vereniging of andere organisatie.
We willen mensen met een beperking betrekken in onze adviesraden en aandacht besteden voor gepast maatwerk voor personeelsleden met een beperking. We voeren opnieuw een toegankelijksheidsscan uit in de gemeentelijke gebouwen. Dit project werd door vorig bestuur stopgezet. We besteden ruim aandacht voor mensen met een beperking in alle beleidsdomeinen en promoten die aandacht ook naar andere organisaties.
Mobiliteit die tot ontmoeting leidt in plaats van ontwijking.
Mobiliteit moet er zijn voor iedereen. Groen Maldegem streeft ernaar dat mobiliteit tot ontmoeting leidt in plaats van vandaag tot ontwijking.
Groen wil de doorstart van de stuurgroep toegankelijkheid en wil budget inzetten om knelpunten aan te pakken. Groen wil bovendien dat de al uitgebrachte adviezen die vertraging opliepen uitgevoerd worden.
Het beleid moet de dorpskernen levend en levendig houden, zodat winkels, banken en openbare dienstverlening bereikbaar blijven. Groen wil voetgangerscirkels in de dorpskernen die passeren langs de winkels, de banken, het gemeentehuis, de bib, dienstverleningsplaatsen, … Deze voetpaden dienen volledig hindernissenvrij te zijn, toegankelijk en voorzien van de nodige rustbanken en ontmoetingsplaatsen.
Ook voor kinderen zorgen we dat een speelweefsel kan groeien, een netwerk van formele en informele speelplekken met daartussen verbindingen die veilig en aantrekkelijk zijn voor kinderen.
We passen het STOP-principe consequent toe: eerst stappers, dan trappers, dan openbaar vervoer en op de laatste plaats persoonlijk vervoer. We zorgen voor een hoogwaardige voetgangersinfrastructuur: vlot bewandelbare ondergrond, voldoende brede, obstakelvrije wandelruimte, veilige oversteekplaatsen. Daarbij hebben we aandacht voor senioren, mensen met een beperking, ouders met een kinderwagen, jonge kinderen,… Zowel comfort, veiligheid als belevingskwaliteit zijn belangrijk. We investeren in meer veilige fietspaden en fietsroutes, vaak samen met de provincie. Bijvoorbeeld een fietspad tussen pater Tuypenslaan en den Hoogen Pad en de realisatie van een fietspad tussen Maldegem en Donk. We breiden de huidige fietszone in centrum Maldegem uit met een deel van de Marktstraat en Nieuwstraat. We herstellen en onderhouden met hoge prioriteit onze trage wegen als alternatieve, snellere en veiliger route voor voetgangers en fietsers. We voorzien met AWV (Agentschap Wegen en Verkeer) veilige oversteekplaatsen op de N9. We gebruiken fysieke infrastructurele maatregelen om snelheid te beperken. We voeren trajectcontroles in op lokale wegen waar vaker aan overdreven snelheid wordt gereden zoals Speyestraat, weg naar Oedelem, weg naar de Kruipuit, de Zwepe, …. We zorgen voor een autoluw en verkeersveilig centrum Maldegem, een autoluwe schoolomgeving in de dorpskernen, een autovrije Schouwburgplaats. We bevorderen deelmobiliteit - zowel deelfietsen als deelwagens - aan de Hoppin-punten.
We bieden ondersteunende fietsinfrastructuur aan zoals laadinfrastructuur, fietspompen, herstelmateriaal en -diensten. Dat doen we op centrale punten en op Hoppinpunten. We werken daarvoor samen met horeca en toeristische infrastructuur.
We maken fietsen voor iedereen toegankelijk, onder andere door een fietsbibliotheek.
We moedigen fietsen door het gemeentepersoneel verder aan door leasefietsen aan te blijven bieden.
We voorzien een jaarlijks budget om nieuwe veilig overdekte fietsstallingen te plaatsen en ook om bestaande fietsstallingen te vernieuwen. We vernieuwen ondermeer de fietsstallingen op de parking Belfius. We zorgen er ook voor dat er degelijk onderhoud gebeurt aan bestaande fietsstallingen zoals deze aan het station.
De klimaatuitdaging is groot, maar meer dan de moeite waard. Groen Maldegem neemt iedereen mee en wil veel meer budget daarvoor voorzien.
Groen is nodig om de bestaande klimaatplannen ook echt uit te voeren en een ambitieus en gedurfd beleid te voeren. We moeten durven om structurele veranderingen door te voeren en de nodige financiële middelen daarvoor vrij te maken. De voorbije drie jaar werden (met Groen in het bestuur) voor het eerst noemenswaardige middelen voorzien om te werken aan vergroenen, ontharden en duurzame renovaties. Klimaatbeleid is overkoepelend: onze ruimtelijke ordening, bouwen en wonen, energie en warmte, mobiliteit, … zijn allemaal betrokken beleidsniveaus. We kunnen dit bovendien enkel doen samen met de Maldegemnaars, met participatie en inbreng van onderuit. We slaan de handen in mekaar met inwoners, verenigingen, adviesraden, scholen, landbouwers, bedrijven om aan gedragen klimaatbeleid te werken. En we zorgen ervoor dat iedereen mee is, dat onze inwoners in armoede en energiearmoede en met lage inkomens, ook mee kunnen in de transitie. We laten niemand achter, we nemen iedereen mee.
Het lokaal bestuur geeft het goede voorbeeld door in haar eigen patrimonium over te schakelen naar hernieuwbare energie en energetische renovaties te doen. We zetten verder in op communicatie en sensibilisatie. Een klimaatbestendige gemeente is een hele nieuwe wereld die we kunnen winnen, maar we moeten onze inwoners daarop voorbereiden, daarbij ondersteunen en hen de positieve kanten ervan laten zien en ervaren.
In het hart van ons klimaatbeleid zit onze ruimtelijke orde. Een klimaatrobuuste ruimtelijke ordening is cruciaal zowel om de uitstoot van broeikasgassen te beperken als om ons aan te passen aan klimaatverandering. We versterken verder kwalitatief onze kernen en we vrijwaren en versterken tegelijk onze open ruimte. Dit houdt onder meer in dat we verkavelingen of omgevingsvergunningen voor bouwprojecten die ver buiten de kernen liggen niet goedkeuren. Daarnaast voorzien we meer ruimte voor water, natuur, bos, duurzame en lokale landbouw. Groen Maldegem wil de opmaak van een nieuw Ruimtelijk Beleidsplan Maldegem, waar deze uitgangspunten in opgenomen worden.
Meer windenergie zal voornamelijk komen door de vernieuwing van de bestaande windturbines die bijna einde levensduur zijn. We onderzoeken of de gemeente hierin kan mee participeren om te delen in de winsten. Ook willen we onderzoeken of er in Maldegem een windturbine van de gemeente en haar inwoners kan komen in samenwerking met een coöperatieve energieleverancier, en waar die zou kunnen komen. We kijken ook of en waar een zonneveld mogelijk is in Maldegem. Enkel met een breed draagvlak en participatie kan dit lukken.
We sensibiliseren om zonnepanelen op daken te leggen en stimuleren groepsaankopen via Veneco of de provincie. Ook voor gemeentelijke gebouwen investeren we enerzijds zelf in zonnepanelen en werken we anderzijds ook verder samen met burgercoöperatie Volterra.
We nemen de rol van regisseur op in de omschakeling naar duurzame warmte. We zetten verder in op het mobiele energiehuis van Veneco voor energie- en warmteadvies in de wijken en met huisbezoeken.
We voorzien extra middelen voor landschapsherstel in heel de gemeente door struikborders, bermbeheer,… We doen dit samen met landbouwers.
We voorzien extra middelen voor onthardingen met een wijkgerichte aanpak. We zetten in op vergroening van pleintjes, op inrichten van groene straten verspreid over alle dorpskernen, op versterken landschapselementen bijvoorbeeld tussen Paddepoele en het Schipdonkkanaal, op versterken van bos en natuur, in Maldegem de bosgordel Burkel en Drongengoed. We zorgen dat er voor iedereen op 300 meter afstand een groene ruimte is.
We handhaven streng de omgevingsvergunningen. We verplichten ruime groenvoorzieningen in nieuwe verkavelingen. Groen Maldegem wil een handhavingsambtenaar in de personeelsformatie opnemen.
We maken groenblauwe corridors, we versterken en verbinden het natuurlijke water in ons landschap, de Ede, de Bieswatergang/Splenterbeek en andere beken. We gebruiken natuurvriendelijke oeverversterkende technieken in plaats van het talud van beken in beton te gieten. We willen natuurlijke meanders in sloten en beken met rust laten of herwaarderen waar die verdwenen zijn, de plantengroei erlangs respecteren om zo het water te vertragen en de sloten open laten in plaats van ze in te buizen of er gebouwen over te laten bouwen. Beken, sloten en greppels die vroeger ingebuisd werden omwille van de stank van afvalwater, maken we open nadat het afvalwater is afgekoppeld. Blauwe aders zijn, behalve waterreservoirs bij felle regen een bron van rust, recreatie en natuurontwikkeling.
Ook het waterbeheer van en rond landbouwgrond is essentieel. We willen grachten herstellen rond de percelen, meer sluizen inpassen om meer water vast te houden. Met meer stuwen in de beken gaan we uitdroging van landbouwgronden tegen. Laag gelegen weiden willen we herstellen zodat ze opnieuw kunnen fungeren als natuurlijke waterbuffers.
We voeren de gescheiden rioleringswerken voor het scheiden van regenwater en afvalwater (SPAMs) verder en versneld uit, en besteden bij die werken extra aandacht om het regenwater zoveel mogelijk ter plaatse te houden en niet of veel minder in de riolering te laten weglopen. De winst is groot: zuiver water, nieuwe fietspaden en verkeersveiliger wegen en het verkleinen van overstromingsgevaar. We streven naar regenwaterneutrale projecten met 95% infiltratie en hergebruik van regenwater bij verharding van wegenis en gemeentelijke gebouwen. Bij onze grote gemeentelijke daken voorzien we dat het regenwater kan worden opgevangen en gebruikt.
We realiseren een derde wachtbekken Maasbone ter bescherming van Kleit tegen mogelijk wateroverlast. Net als de realisatie van de waterbekkens op het oude industrieterrein.