Burgemeester, blijf van ons park af!

31 Maart 2021

Burgemeester, blijf van ons park af!

foto: ook de dichte paplaurierenhaag achter de bankjes van het 'parlement' is gekortwiekt  

 

Het is intussen bijna twee maanden geleden dat we de alarmbel luidden over het slechte parkbeheer in Maldegem. En we waren verrast dat de burgemeester ons gelijk gaf dat er een onderlaag in het parkbos moest blijven. Dus dachten we dat het wegsnoeien van die onderlaag zou stoppen. Niets is minder waar gebleken.

 

Wegnemen van onderlaag in Sint-Annapark gaat gewoon verder

 

Intussen kijk je dus los door het park, het beschermende struikgewas is bijna overal weggehaald en je hebt totaal geen bos- of parkgevoel meer. Het wordt meer en meer een kale vlakte.

Ook de dichte paplaurierenhaag achter de bankjes van het 'parlement' is gekortwiekt. Die doet dienst als windscherm waar mensen in de tussenseizoenen in de zon en uit de wind kunnen zitten. En waarom werd die gekortwiekt? Omdat er in de zone achter die bankjes afval was achter gelaten, en door het kortzetten willen ze dat de dader gezien wordt.

 

Groenbeheer enkel en alleen in functie van veiligheid en netheid

 

Groenbeheer wordt hier enkel en alleen in functie van de veiligheid en netheid ingezet. Maar dan verschuift dat zwerfvuilprobleem toch gewoon naar een andere plaats. Groenbeheer mag je niet gebruiken om een zwerfvuilprobleem aan te pakken, daarvoor moet je andere middelen inzetten: politietoezicht te voet en in burger met onmiddellijke gasboete of pv, dát is een correcte aanpak.

 

Ondoordringbare hulst

 

We zien nu ook wat de bedoeling is. Langs het fietspad zijn de diensten bezig met een brede groene zone van ondoordringbare hulst aan het aanleggen waar je ook niet meer doorheen kan kijken als ze volgroeid is. Mensen die in een park wandelen vinden rust in wat ze zien en ervaren: struikgewas, geruis door de bladeren, klein leven in de ondergroei. In een bos geniet je niet alleen van de bomen, maar van het totaalplaatje. Voor jongeren en kinderen zijn die boszones aangename plaatsen voor spel en beweging. Zeker ook voor de jeugdbewegingen. Nu wordt hun buitenspeelterrein minder avontuurlijk, minder leuk gemaakt.

 

Stop hiermee en betrek de Maldegemnaars!

 

Burgemeester, blijf van ons park af! Breng liever openheid van bestuur in plaats van openheid in het park. Het park is niet van jou alleen, het zou je sieren om samen met de Maldegemnaars een goed beheerplan uit te werken.