Groen bestuurt mee in Maldegem

11 Februari 2022

Groen bestuurt mee in Maldegem

foto: Het nieuwe bestuur van Maldegem. Van links naar rechts en van boven naar onder. Valerie Taeldeman (CD&V), voorzitter van de gemeenteraad Marten De Jaeger(CD&V), Nicole Maenhout(N-VA), Peter Van Hecke(N-VA), Stefaan Standaert(Groen), Annelies Lammertyn(CD&V), burgemeester Koenraad De Ceuninck(CD&V), Danny Vannevel(N-VA)  

Bestuur en meerderheid in crisis

 

'Goed beleid voer je met een collegiaal bestuur en door teamwerk met de diensten, het middenveld en alle burgers'. Dat was de quote op de voorpagina van onze Hierkrant die we vorig najaar in alle Maldegemse brievenbussen stopten. Voor de zoveelste keer klaagden we het beleid van de burgemeester en zijn Open VLD aan. Je leest dat artikel hier

 

Stefaan Standaert: 'De meerderheid was het draagvlak kwijt, in de gemeenteraad, bij het middenveld en vooral ook bij de Maldegemse bevolking.'

 

Wij riepen in datzelfde artikel de N-VA op om een einde te maken aan de bestuurlijke chaos. De N-VA luisterde niet zozeer naar ons, maar was zelf het eigengereide gedrag van de burgemeester meer dan moe. Bovendien was er bij Open VLD was er intern hommeles. Twee schepenen en twee gemeenteraadsleden van de meerderheid hielden het voor bekeken.  Het kantelmoment kwam in de gemeenteraad van december 2021. Het burgervoorstel voor het behoud van Reesinghe haalde het tegen de zittende verzwakte meerderheid.

 

Stroomversnelling

 

Daarna is alles in een stroomversnelling gekomen. N-VA contacteerde CD&V en Groen om te praten over een nieuw bestuur. De gesprekken verliepen opbouwend. De drie partijen waren het eens dat het beleid - dat grotendeels zonder inbreng van N-VA gevoerd werd - zo niet verder kon. Er zijn ook veel raakvlakken rond de visie over Maldegem en waar we met Maldegem naar toe willen, kent vele raakvlakken. Natuurlijk hebben we onze eigen focuspunten - anders zouden we geen drie partijen zijn - maar we vonden veel gemeenschappelijke grond.

 

Op 1 februari hield Groen haar ledenvergadering. De intentie om aan dit nieuwe bestuur deel te nemen werd eensluidend bekrachtigd.

 

Op 2 februari dienden de drie partijen een constructieve motie van wantrouwen in. Een politieke bom ontplofte in Maldegem.  In de persconferentie gaven de voorzitters van de drie partijen aan dat velen dit hadden zien aankomen. De situatie van de zittende meerderheid was onhoudbaar geworden. Het is wereldvreemd te noemen dat dit als een verrassing kwam voor Open VLD en de Merlaan. De perstekst met onze motivering voor deze motie van wantrouwen download je hier

 

De neuzen in dezelfde richting

 

Tijd voor ploegspel, overleg, inspraak en actie!

 

Op de bijzondere gemeenteraad van 10 februari werd het nieuwe bestuur bekrachtigd. Dat heeft een nipte meerderheid van 14 op 27 in de gemeenteraad, maar de ogen zijn gericht op hetzelfde doel. De neuzen staan in dezelfde richting. We willen samen besturen: eendrachtig, collegiaal, respectvol, open, toekomstgericht, vertrouwensvol, op maat van Maldegem, samen met en in het belang van de Maldegemnaars. De perstekst met onze beleidskeuzes en prioriteiten download je hier of je leest het op de website van gemeente Maldegem.

 

Groen zal wegen in dit bestuur

 

Hiermee neemt Groen Maldegem voor de tweede maal in haar bestaan beleidsverantwoordelijkheid op. In de periode van 2012 tot 2018 leverden onze twee schepenen zeer knap werk voor Maldegem en de Maldegemnaars. Een bloemlezing van onze realisaties vind je hier

 

In de komende drie jaar zet Groen schepen Stefaan Standaert zich in in de nieuwe bestuursploeg. Ook met één schepen kunnen en zullen wij wegen in dit bestuur. Stefaan neemt zeer uitdagende bevoegdheden op zich: Leefmilieu, duurzaamheid en klimaat - Duurzaamheid van gemeentelijk patrimonium - Openbaar Groen - Woonbeleid en Huisvesting - Ruimtelijke Planning - Dierenwelzijn.

 

We engageren ons om de komende drie bestuursjaren het beste van onszelf te geven voor de Maldegemnaars. Wij roepen jullie - onze leden en sympathisanten en alle Maldegemnaars - op om ons te steunen, ons te inspireren, ons aan te moedigen als we het goed doen en ons aan te spreken als we het slecht doen, om ideeën aan te reiken en mee aan de kar te trekken voor onze gemeente.