Uniform groen = minder groen

22 Maart 2021

Uniform groen = minder groen

foto: in de Kleitkalseide werden al 55 bomen van 8 of 9 jaar gekapt voor het nieuwe Maldegemse straatbeeld!  

Opnieuw worden veel bomen gekapt door de grillen van het Maldegems bestuur

Uniform groen = minder groen!

 

De geplande verminking van meer dan 1300 volwassen straatbomen (zie vorige post) past in een nieuwe aanpak van Burgemeester Bart Van Hulle en schepen Jason Van Landschoot om in Maldegem tot uniform groen te komen.

Daarenboven wil het bestuur een uniforme aanplant om zogenaamd tot een herkenbaar straatbeeld te komen om het onderscheid te maken met de omliggende gemeentes. De soorten moeten zich onderscheiden in kleur, vorm en type en moeten een zuiderse uitstraling hebben. Zuilvormige, pyramidaal gesnoeide bomen passen volgens henspecifiek in dat concept. Gras in de wegbermen hoort er blijkbaar niet in thuis. In de Kleitkalseide werden nu al 55 bomen zonder omzien gekapt om plaats te maken voor deze nieuwe, zinloze aanplant.

 

Groen Maldegem kan zich absoluut niet vinden in deze keuzes, ondermeer om deze redenen:

  • Om dit uniforme straatbeeld te verkrijgen worden niet enkel bomen verminkt, maar zijn er ook al gekapt. Aan het gemeentehuis, aan de kapel, kerk en parking Adegem zijn al bomen geofferd voor het nieuwe straatbeeld van Maldegem. In Kleitkalseide zijn al 55 bomen gekapt van 8 of 9 jaar.
  • Door in te zetten op heel specifieke boom- en struiktypes en -soorten, vermindert de biologische waarde en de kans op succes. Onze Maldegemse groendienst pleit al jaren voor meer diversiteit bij de keuze van nieuwe planten. Door die grotere diversiteit verminder je het risico op ziekte en sterfte.
  • Mooie natuurlijke bomen zorgen in warme periodes voor verkoeling. Ook in het Meetjesland is aanpassing aan het nieuwe klimaat belangrijk, zodat we kunnen omgaan met lange droge en warme periodes. Meer natuurlijke bomen helpen daarbij.
  • Natuurlijke volwassen bomen behouden en laten groeien, vermindert de CO2 uitstoot en de luchtvervuiling.
  • Pyramidale vormen - zuilen - die tot op de grond komen, kunnen de veiligheid en zichtbaarheid verminderen voor weggebruikers die vanaf hun oprit de weg op willen.
  • Gras blijft noodzakelijk in de wegbermen en is een gemakkelijke uitwijkstrook, is gemakkelijk herstelbaar na grote werken en vormt een versteviging van de grachten en kan dus ook bijdragen aan een beter grachtbeheer.
  • De verminking van volwassen straatbomen door kandelaren en andere snoeiwijzen die niet wetenschappelijk onderbouwd zijn, veroorzaakt verzwakte en vaak stervende bomen, een intensief en duur onderhoud en een waardeverlies voor de gemeente. 
  • Het prijskaartje van deze nieuwe aanpak is groot: zowel aanleg als onderhoud van een dergelijk straatbeeld is enorm duur. Zo moet er bijvoorbeeld twee- à driejaarlijks opnieuw gesnoeid worden na het kandelaren. In combinatie met alle voorgaande nadelen betekent dit dus weggegooid geld van de Maldegemnaren.

 

Groen Maldegem is niet onder de indruk van de straatbeeldplannen van Bart en Jason. Wij merken op dat ook de groendienst in Maldegem deze plannen niet steunt, maar wel moet aanvaarden.

In veel steden en gemeenten wordt geïnvesteerd in ontharding en verbetering van de groeiplaats van bomen om deze zo oud mogelijk en met hun natuurlijke habitus te laten groeien.

In Maldegem ziet het bestuur dit dus anders, de natuur dient voor hen blijkbaar enkel om naar hun hand te zetten.