Van Pastorie tot Seniorenwoning

24 Mei 2013

Van Pastorie tot Seniorenwoning   Vernieuwend ,alternatief antwoord op de uitdaging waar de vergrijzing ons mee confronteert.

Beter kunnen we het project "Senioren onder de Toren" niet omschrijven.

 

Na De pastorie in Kleit is ook in Adegem de vroegere Pastoriewoning omgebouwd tot een residentie waar senioren zelfstandig en in kleine groep kunnen samenleven.

 

In Adegem zijn twaalf individuele een aangepaste assistentiewoningen ingericht met alle comfort en voorzien van verschillende modaliteiten die zelfstandig wonen mogelijk maken.

 

Elke bewoner beschikt over een eigen living, kitchenette, slaapkamer en een aangepaste sanitaire cel. Daarnaast worden ook gemeenschappelijke ruimtes voorzien.

Het co-housing, of anders gezegd, het groepswonen blijft het uitgangsprincipe, net als bij het Kleitse pilootproject.

De huishoudelijke activiteiten worden zo veel mogelijk in groep aangeboden en er is gestructureerde ondersteuning van thuiszorgdiensten. Thuiszorg verzorgt het onderhoud van de gemeenschappelijke delen en het basisonderhoud van de individuele wooneenheden. Boodschappen, wassen en strijken van eigen en gemeenschappelijk linnen zijn maar enkele voorbeelden van waar thuiszorg ondersteuning kan bieden. Maaltijden worden gezamenlijk en onder begeleiding aangeboden.

 

Buitenlandse ervaring leert dat kleinschalige projecten met co-housing de beste bescherming bieden tegen vereenzaming en de privacy en zelfstandigheid van de bewoners maximaal garanderen. Dit is dan ook meteen het doorslaggevende argument waarom het OCMW van Maldegem voor deze unieke vorm van ouderenzorg opteert.

 

OCMW Maldegem deelt uw zorg.

 

Voor Groen Maldegem

Stefaan Standaert OCMW voorzitter

Patricia Stokx OCMW raadslid