Maldegem voortrekker in ecologisch maaibeheer

14 Oktober 2018

Maldegem voortrekker in ecologisch maaibeheer

foto: de nieuwe ecologische maaier waarmee sinds 2016 alle bermen in Maldegem ecologisch worden beheerd  

Ecologisch bermbeheer!

Groen heeft in Maldegem een historische trendbreuk bewerkstelligd op vlak van maaibeheer. Met ongeveer 350 kilometer gemeentewegen en een gemiddelde maaibreedte van 3 meter, zijn de wegbermen in oppervlakte bij de grootste natuurgebieden van de gemeente: 2,1 vierkante kilometer of 210 ha groot. De impact van ecologisch maaibeheer is er dan ook enorm.

 

Groen Maldegem zorgde ervoor dat alle wegbermen in Maldegem nu met ecomaaiers worden gemaaid, zowel door eigen Groendienst als door contractors.

 

Bodem, fauna en flora worden gespaard bij ecologisch maaien. En het maaisel wordt opnieuw grondstof!

Het vroegere klepelen en wegzuigen, vernietigde het bodemleven en de fauna en flora in de bermen. Nu met de ecomaaier waarbij de messen horizontaal draaien tov de grond en waarbij enkel boven de messen weggezogen wordt, blijven de bodem, fauna en flora gespaard. Bovendien zijn die ecomaaiers een stuk zuiniger in verbruik van fossiele brandstoffen.

 

Maldegem staat hier voorbeeld voor andere gemeenten die deze vorm van bermbeheer willen invoeren. Doordat het maaisel zuiver is, kan het ook weer grondstof worden:  ons Maldegems maaisel wordt verwerkt door Euregio Scheldemond die het opnieuw tot grondstof maakt.