Sociaal Beleid: goed bestuurd

14 Oktober 2018

Sociaal Beleid: goed bestuurd

foto: woonzorgcentrum Warmhof en assistentiewoningen te Maldegem in een groene omgeving  

Het breed gedragen sociaal beleid werd ook gekenmerkt door goed bestuur.

  • De schulden van het OCMW (en die van de gemeente) werden met één derde afgebouwd; er was in vorige bestuursperiodes immers zwaar geïnvesteerd in onze lokale zorginfrastructuur.
  • Onze poetsdienst draaide met hoge tekorten die steeds groter dreigden te worden. Daarom werd deze op een sociale manier gereorganiseerd en enkel nog ingezet voor mensen die de zorg écht nodig hebben, daar waar voorheen ook tweeverdieners hier beroep op konden doen.
  • Door de hogere overheid werd de inkanteling van het OCMW in de gemeentelijke structuren opgelegd. Groen nam zijn verantwoordelijkheid en leidde dit immense proces mee in goede banen, zodat vanaf 1 januari 2018 de nieuwe organisatie kon starten, terwijl we eigenlijk pas tegen 1/1/2019  klaar moesten zijn.
  • Maldegem richtte samen met Evergem en Nevele het Zorgbedrijf Meetjesland op. De verschillende OCMW's zoeken over de gemeentegrenzen heen een antwoord op de vele uitdagingen van de toekomst. De grootste troeven zijn de schaalvergroting en de garanties op een sterke verankering van de openbare zorg. Het Zorgbedrijf wordt een evenwichtige en maatschappelijk verantwoorde onderneming, met een slank en gericht management, en volle focus op kwaliteitsvolle zorg.
  • Hoge kwaliteit voeren wij in het vaandel. Waar die nog niet gebruikt werden, werden tevredenheidsmetingen ingevoerd, om onze dienstverlening beter af te stemmen op de wensen van de cliënten.